Darmproblemen? Vertrouw je onderbuikgevoel

Onderzoek heeft aangetoond dat een slechte darmgezondheid zowel onze fysieke als mentale gezondheid kan beïnvloeden. Onze darmen zijn buitengewoon intelligent en communiceren met onze hersenen via een communicatiesysteem dat informatie van de hersenen naar de darmen levert en weer terug.

Het is misschien makkelijk te veronderstellen dat bewegen door de hersenen aangestuurd wordt maar het zijn in feite de darmen die ongeveer 90% van deze communicatie verzorgen. Dit is zo erg dat darmgezondheid niet alleen onze fysieke gezondheid beïnvloedt, maar ook onze mentale gezondheid. Een paar voorbeelden:

  • Herken je het gevoel alsof je watten= hersenmist in je hoofd hebt? Onevenwichtigheden in de darmbacteriën kunnen de cognitie, het geheugen en de concentratie beïnvloeden
  • Prikkelbare darmsyndroom= spastische darm. Wanneer de darmwand beschadigd is, wordt deze ontstoken en een bekend symptoom hiervan is stress. Stress kan helaas weer zorgen voor obstipatie dus zo houdt je lichaam het cirkeltje wel rond..
  • Een ontstoken darm produceert verhoogde niveaus van eiwitten die in verband zijn gebracht met verhoogde angst.
  • Probiotica stimuleren goede bacteriën in de darmen waarvan is aangetoond dat ze het niveau van stresshormonen in het bloed verlagen
  • Darmcellen produceren een grote hoeveelheid serotonine, jaja= het blijheidsstofje genoemd, omdat het de stemming verbetert en de motivatie verhoogt! Depressieve gevoelens worden dan ook vaak in verband gebracht met darmklachten.

Bovenstaande verklaart dus het fenomeen van darm-herseninteractie.

De kleur van je poep?

Je vraagt je misschien af of de kleur van je ontlasting iets zegt over je darmflora? Nee..aan de kleur van je ontlasting kun je niet afleiden of je darmen gezond zijn want dit is uniek per persoon en kan per dag verschillend zijn. De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin. Het bestaat uit water, voedselresten en bacteriën. Storingen in het vetverwerkingssysteem in je lichaam kan echter wel leiden tot plakkerige, lichtgekleurde, gelige poep..Tsjaa, je darmen zijn fascinerend!

gezonde voeding is gezonde darmen

Alles begint echter in het spijsverteringskanaal. Dit lijkt op een lange holle buis die loopt van de mond tot de anus. De buis is bekleed met slijmvlies en hierin worden voedingsstoffen verwerkt zodat het lichaam ze goed kan opnemen. Hoe de spijsvertering verloopt is afhankelijk van veel factoren. Onder andere stress, voeding, intoleranties, beweging en de cofactoren die je nodig hebt spelen allemaal een rol. Ik kan je heel veel meer vertellen over hoe interessant dit is en wat je kunt doen om je vertering positief te beïnvloeden dus hoor je hier graag meer over stuur me dan even een bericht: debby@zzazen.com. Debby

Liefde voor je darmen